Tænk på alt hvad du har kært – at male er at håbe

2. juni – 27. august 2023 | Fernisering d. 2. juni kl. 13.00-15.00

Vi er på Himmerlands Kunstmuseum meget glade for at kunne præsentere udstillingen TÆNK PÅ ALT HVAD DU HAR KÆRT – at male er at håbe, med Agnete Brinch.

Agnete Brinch bor i Blåvandshuk, og hun har de senere år gjort sig positivt bemærket med sine kunstneriske portrætter, hvor man på den ene side genkender de portrætterede, men på den anden side ser dem med nye øjne.

Hun har siden 2015 arbejdet med et større kunstprojekt; KVINDER DER FORANDRER VERDEN, projektet udvides med denne udstilling, som den seneste i en lang række udstillinger fra Frederikshavn kunstmuseum over Frederiksborg slot, GL Strand, Karen Blixen Museet og senest på blandt andet Esbjerg Kunstmuseum. Hvor Agnete Brinch har portrætteret en række kvindelige rollemodeller samt kvindegrupper.

Forandring til en ny verden begynder med en ændring af den måde, verden ser på kvinder, og i denne udstilling udvider Agnete Brinch sit projekt til også at inddrage naturen, landskabet og klimaet – Moder Jord om man vil. Forandring til en ny og bedre verden kræver også en ændring af, hvordan vi ser på Moder Jord og brugen af hendes ressourcer.

Et af Agnete Brinchs mål med soloudstillingen er at bidrage til dialog og refleksion over benyttelsen af Moder Jord med feminin kraft. Hun vil i udstillingen med blidhed og kærlighed italesætte klimaproblematikker gennem en række værker, hvor personer er i dialog med naturen, samtiden og historien.

Agnete udtrykker “Mine børns bekymringer for klodens fremtid er mine bekymringer” – hun mener, at den Galionsfigur hun har, som en gennemgående figur, må kæmpe for det gode, for ligeret og for Moder Jord.

Udstillingen vil bestå af portrætter af historiske og nulevende kvinder i den lille sal, og portræt abstraktioner med unavngivne personer i den store sal. Agnete har udviklet et nyt begreb, som hun kalder portrætabstraktionisme. Hendes ide er at skabe dramatiske fortællinger, der spiller sammen med temaet for udstillingen. Endelig vil der i den store sal være store æg, der symboliserer frugtbarhed og håb.

Agnete Brinchs palet changerer fra de grålige, grønlige og brunlige nuancer, Nordens toner, der giver det tavse maleri et lavmælt sprog, der indbyder til eftertænksomhed og ro, til et mere sprudlende farveunivers med eksplosive farver.

Ved fernisering bliver der afsløring af to nye portrætter af Bente Scavenius (som har et imponerende karriere, med 50 år på bagen, som kunstkritiker og kendes fra bl.a. Kunstquizzen og Portrætmalerne) og Mia Wagner (kendt fra bl.a. Løvens Hule og stifter af female founders, Bredgade KBH). De vil være udstillet side om side med vores første statsminister Helle Thorning-Schmidt, Margrethe Vestager, Thit Jensen m.fl

Åbningstalen holdes af Bente Scavenius.

I slutningen af udstillingsperioden, 24. august kl. 19.00, kommer Agnete Brinch tilbage og holder en Artist talk om sin udstilling.

Efter udstillingsperioden på Himmerlands Kunstmuseum skal værkerne videre til Videbæk Kunstcenter.